Applicatie: maatwerk of standaard?

29 oktober 2020

Als ondernemer wil je je natuurlijk bezig houden met je bedrijf en je wil je werknemers efficiënt inzetten. Een webapplicatie kan je daarbij helpen. Automatisering van bedrijfsprocessen wordt steeds meer een trend. Een bedrijfsproces wordt namelijk een stuk simpeler door gebruik te maken van software. Als je hebt besloten om voor een sneller en overzichtelijker bedrijfsproces te gaan, komt er een belangrijke keuze op je pad: ga je voor maatwerk of voor een standaard applicatie?

Standaard webapp

Sommige bedrijfsprocessen komen voor bij verschillende ondernemingen. Die processen zijn vrij generiek, waardoor de kans groter is dat er al een oplossing voor gevonden is. In dat geval spreken we van standaard software. Denk bijvoorbeeld aan boekhouding of projectmanagement systemen. Heb je een standaard applicatie gevonden die aansluit op jouw behoefte? Dan is dit wellicht de beste keuze voor jou.

Standaard software is eenvoudig aan te schaffen en het kan direct gebruikt worden, waardoor je snel verbeteringen terugziet in je bedrijfsproces. Het gaat om applicaties die waarschijnlijk al getest zijn, omdat ze door meerdere bedrijven gebruikt worden. Het hogere gebruikersaantal zorgt er ook voor dat de aanschafprijzen over het algemeen lager zijn: de softwareontwikkelaar kan de kosten verdelen over het aantal gebruikers van de standaard applicatie. Het nadeel daarvan is dat er in de applicatie toepassingen zitten die je misschien niet nodig hebt, maar waar je wel voor moet betalen. Bovendien geldt dit ook andersom: de applicatie kan bepaalde functies missen, die jij juist wel nodig hebt. Bij een standaard applicatie kan de ontwikkelaar de functies niet afstemmen op jouw wensen. Je moet dus bereid zijn om je proces aan te passen aan de standaarden.  

Standaard applicaties in het kort:

• Geschikt voor een generiek bedrijfsproces
• Eenvoudig aan te schaffen
• Vaak direct gereed voor gebruikIs getest
• Lagere aanschafprijs
• Consultancy vanuit de softwareleverancier is prijzig
• Risico dat je betaalt voor toepassingen die je niet nodig hebt
• Risico dat je je proces moet aanpassen aan de applicatie
• Aanpassingen doen aan de applicatie is niet mogelijk
• Je moet meegaan met aanpassingen die de softwareleverancier doet
• Informatie en ervaring van andere gebruikers wordt mogelijk online gedeeld

Maatwerk webapps

Maatwerk, de naam zegt het al: speciaal voor jou gemaakt. Dat betekent dat de software tot in detail aansluit op jouw wensen. In tegenstelling tot bij een standaard oplossing, wordt er geen rekening gehouden met het belang van andere klanten. Je hebt de touwtjes zelf in handen als het gaat om ontwerp, functies en aanpassingen. De unieke functionaliteiten geven je de kans om concurrentie voor te blijven. Doordat je niet afhankelijk bent van een standaardpakket, kan de applicatie bovendien makkelijk meegroeien met je onderneming. Maatwerk software is zeker het beste alternatief voor ondernemers in de nichemarkt of met complexe bedrijfsprocessen. Maar ook voor alle processen waarbij je net iets anders wil dan standaard.

De investering bij maatwerk software is over het algemeen hoger dan bij een standaard oplossing: het wordt immers speciaal voor jou gemaakt.  Belangrijk om daarbij te vermelden is dat deze investering zich snel terug zou moeten verdienen. Doordat de software precies doet wat je wil, kun je namelijk direct efficiënter te werk gaan. Tegenwoordig zijn er ook technieken waardoor men in staat is velen malen sneller software te ontwikkelen. Dit drukt de prijs enorm maar nog steeds is de aanschafprijs hoger dan bij standaard pakketten.

Maatwerk applicaties in het kort:

Sluit tot in detail aan op jouw wensen
• Zelf de volledige regie over de applicatie
• Concurrentie voorblijven met unieke software
• Kan makkelijk meegroeien met je onderneming
• Geen concessies doen in je werkwijze
• Investering hoger dan bij standaard software

Kortom, er is veel om over na te denken bij het kiezen van een soort applicatie. Gelukkig zijn er voldoende experts op dat gebied om je te helpen bij die keuze. Heb je vragen? Neem gerust contact op met ons. Dan zoeken we samen uit welke optie voor jou het meest geschikt is.

Kort samengevat

Kortom, er is veel om over na te denken bij het kiezen van een soort applicatie. Gelukkig zijn er voldoende experts op dat gebied om je te helpen bij die keuze. Heb je vragen? Neem gerust contact op met ons. Dan zoeken we samen uit welke optie voor jou het meest geschikt is.