De voordelen van no-code

21 mei 2021

Hoe staat het met jouw CRM-systeem? Of ERP-software? En op welke digitale manieren help jij je jezelf en je klanten?

Op het gebied van automatisering staan de ontwikkelingen niet stil. Inmiddels zijn er veel uiteenlopende mogelijkheden om je bedrijfsproces te verbeteren. Je hebt maatwerk applicaties, maar ook standaardapps en zelfs hybride oplossingen (een mix van beide).

Deze oplossingen moeten ook gebouwd worden. Daarbij zijn diverse technieken mogelijk, zoals high-code, low-code en no-code.  

Misschien denk je nu: voor mij maakt het toch niks uit hoe ze dit bouwen? Toch wel! Dat is voor de afnemer/gebruiker van de applicatie wel degelijk van belang. In deze blog leggen we de verschillende manieren uit en geven we antwoord op de vraag: wat zijn de voordelen van low-code en no-code?

Gezond verstand en bedrijfslogica

Voorheen werd software alleen ontwikkeld door programmeurs, die elke regel code handmatig moesten invoeren. Dat heet high-code. Iedere keer weer werd er code ‘geklopt’ om functionaliteiten te bouwen. Uiteraard worden er dan ook stukken hergebruikt. Maar als men een aanpassing wil doorvoeren, moet dit vaak ergens in een lang stuk code en dat is gewoon lastig. Dat kan namelijk alleen met specifieke kennis en vaak zelfs alleen door de programmeur die dat stuk gebouwd heeft.

Zowel het bouwen van de app als eventuele aanpassingen eraan doen is dus lastig en het kan maar door een klein clubje mensen gedaan worden. Dit zijn veelal niet dezelfde mensen als die met de klant aan tafel zitten. Dit betekent dus een extra vertaalslag richting de programmeur. Deze extra schakel en andere ‘taal’ is uiteraard niet bevorderlijk voor de snelheid en kwaliteit.

Vandaag de dag zijn er nieuwe manieren van software ontwikkelen: no-code en low-code.

De naam zegt het al: er wordt geen of minder gebruik gemaakt van de traditionele vorm van ontwikkelen. Stukjes software zijn ingepakt in ‘bouwblokken’. Met deze bouwblokken bouw je de applicatie op. De al ooit bedachte code is dus gekoppeld aan een blokje. Zo hoef je niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Je kunt je richten op de functies die de klant wil en niet op hoe je het gaat bouwen.

Voor deze manier van ontwikkelen heb je ook een ander type mens nodig. Niet de technische programmeur die in ‘eentjes’ en ‘nulletjes’ denkt, maar iemand die het proces begrijpt. Met gezond verstand en inzicht in bedrijfsprocessen kom je al heel ver.  

De grootste voordelen

No-code en low-code brengen verschillende voordelen met zich mee ten opzichte van de oorspronkelijke manieren van appontwikkeling.
De belangrijkste daarvan zijn:

Geen kennis van specifieke programmeertaal nodig
Het is niet nodig om een specifieke programmeertaal te beheersen. Dit is voor weinig mensen weggelegd, dus er is altijd schaarste in beschikbare mensen. Dit schroeft de prijs van dergelijke mensen op en dat maakt een applicatie dus ook duurder om te ontwikkelen.

Versnelde ontwikkeling
De codes zijn al verwerkt in de blokken, dus je hoeft niet elke regel handmatig in te voeren. Sterker nog, je hoeft helemaal geen codes meer te gebruiken. Je kunt je vast voorstellen dat het ontwikkelproces daardoor een stuk sneller verloopt.

Directe feedback
De eerste versie van de applicatie is snel te implementeren binnen een bedrijf, met directe feedback als gevolg. Omdat de basis snel staat, is het ook mogelijk om snel te testen. Alsmede het doorvoeren van verbeteringen. Zo heb je in een kortere periode een applicatie die goed aansluit op je bedrijfsproces én optimaal werkt.

Visuele weergave
Zoals eerder al kort is uitgelegd, maakt no-code gebruik van visuele elementen (blokjes). Door de grafische interface is het dus veel makkelijker om een logische workflow te programmeren. De ontwikkelaar kan zich volledig focussen op het bedrijfsproces en niet op hoe hij het technisch moet realiseren. Hierdoor sluit de oplossing vaak beter aan bij de wensen van de klant.

Uiteraard is het niet alleen maar Hallelujah. Met high code ben je vrijer in wat je kan bouwen dan met no-code en low-code. De beperking zit vaak vooral in grafische elementen (de layout van de applicatie).

Kort samengevat

No-code en low-code brengen dus vele mogelijkheden met zich mee, die het ontwikkelen van webapps een stuk makkelijker maken. Een mooie ontwikkeling want dit maakt maatwerk niet alleen betaalbaar voor ‘de grote’ bedrijven.

In deze blog scheren we no-code en low-code over één kam. Maar deze twee kennen onderlinge verschillen. Wil je de verschillen weten? Lees het in deze blog.

Ben je benieuwd naar onze werkwijze? Neem contact op, dan leggen we het uit!