Hybride oplossingen

14 mei 2021

Bedrijfsprocessen verbeteren wil natuurlijk iedereen, maar de manier waarop brengt vaak meer vragen met zich mee. Voldoet een standaard oplossing of heb je toch echt maatwerk nodig? Welke investering wil je doen en welke essentiële functies heb jij echt nodig?  Om de keuze makkelijker (of misschien zelfs moeilijker) te maken, is er nog een derde optie: de hybride applicatie.

Standaard en maatwerk in het kort

Voordat we verder ingaan op hybride applicaties, bespreken we even kort de eigenschappen van standaard en maatwerkapplicaties.

Standaard applicaties zijn vooral geschikt voor generieke bedrijfsprocessen en hebben een lagere aanschafprijs, omdat ze door vele gebruikers toegepast worden. Dat zorgt er echter ook voor dat je jouw bedrijfsproces mogelijk moet aanpassen aan de applicatie en dat je betaalt voor toepassingen die jij juist niét nodig hebt.

Bij maatwerk ligt dat anders. De applicatie wordt speciaal voor jou gemaakt en sluit dus tot in detail aan op jouw wensen. De oplossing groeit makkelijk mee met je onderneming en je hoeft geen concessies te doen. Omdat deze applicatie uniek is, is de investering hoger dan bij standaard software.

Hybride oplossingen

Een derde oplossing is de hybride applicatie. Deze ligt wat betreft kenmerken precies tussen standaard en maatwerk in. Het is namelijk mogelijk om een standaard oplossing te laten voldoen aan jouw specifieke wensen. Zie het als een blauwdruk van een standaard applicatie met alle functies als losstaande ‘bouwblokken’. Je neemt de blokken die je nodigt hebt en zo bouw je de applicatie naar jouw wens. Het zijn de functies van een standaard applicatie maar op maat geconfigureerd. Zo kun je de software aanvullen met bepaalde toepassingen of je kunt het vormgeven zoals jij het graag ziet.

Waar maatwerk een stap te ver is en een standaardoplossing niet voldoet, kan hybride een mooie oplossing zijn.  

Eerst een keuze maken

Je bedrijfsproces verbeteren begint dus bij het kiezen van een soort oplossing die bij jou past. Misschien is dat de standaardapplicatie, maar het kan ook beter zijn om maatwerk of een hybride oplossing toe te passen.

Heb je vragen? Laat het ons weten! Dan zoeken we samen uit welke optie voor jou het meest geschikt is.